Blog

Schenking Collectie Martens

Bij Telefan krijgen we regelmatig weer iets aangeboden voor het museum. 
Apart vermeldenswaard is de recente schenking van de fam. Martens.
Gerrit Martens uit Wehl is vorig jaar overleden en had achter zijn huis in garage – opslagruimte een klein museum ingericht. Gerrit werkte tot zijn pensioen bij de Dienstkring Doetinchem. Foto´s van de verzameling staan in de catalogus vanaf blz. 51 Die staat op: https://online.pubhtml5.com/eghy/etqo/

TEKA CC automaat opgehaald

Van de firma Rockwool in Roermond kregen we een
huistelefoonautomaat TEKA CC aangeboden.
Dit is een mooie uitbreiding voor onze collectie huisautomaten!
Er zelfs al een plekje gereserveerd tussen de TEKA BB en
de UH 30-45 huisautomaten.  Hieronder enkele foto’s van de
automaat zoals die vandaag in Roermond is opgehaald.

Op weg naar de aanhanger

Onze stoere mannen die de automaat hebben opgehaald.
Binnenkort werkend te zien in ons museum!

Rockwool bedankt! 

Nieuwjaarsbijeenkomst 2023

Op 17-1-2023 was het weer mogelijk een nieuwjaarsbijeenkomst te organiseren bij Telefan. Hierbij wat beelden van de geslaagde bijeenkomst!

 

Schenking uit Haarlem

In maart kregen we een vraag of we een (groot) aantal, vooral bakelieten, telefoons wilden adopteren. Na wat contacten hebben we besloten om deze verzameling op te halen in Haarlem.  Schenker Marinus van der Wagt heeft jaren telefoons verzameld met de bedoeling er een tentoonstelling van te maken.  Door ziekte is Marinus helaas niet meer in staat om zijn droom te realiseren. Wij zijn naar Haarlem gereisd om de voornamelijk bakelieten telefoons op te halen, het betrof 11 bananen dozen met meer dan 10 toestellen per doos en gewicht van veelal meer dan 20Kg.
Er zijn natuurlijk veel toestellen bij die we al in onze verzameling hadden maar, veel toestellen zijn vervuild en hebben een flinke schoonmaakbeurt nodig. We hebben een selectiegemaakt en zijn, een beetje vertraagd met de schoonmaak begonnen.  Hierbij een indruk van de opgehaalde dozen en een aantal foto’s van de eerste reeks gereinigde toestellen. Er zijn daar toch nog een flink aantal toestellen die niet in onze collectie voorkwamen.
Marinus bedankt!!!


Atlas bovengrondse Telegraaf en Telefoon leidingen II

Van een (oud) collega kregen we een atlas met fraaie platen over bovengrondse Telegraaf en Telefoonleidingen. Deze atlas is een tweede deel en hoort bij een Handleiding voor den Technischen  dienst van de Rijkstelegrafie en Telefonie, en is gedateerd 1920.
De kwaliteit van de atlas en platen laten een regelmatig inkijken niet meer toe. Daarom hebben we deze ook gescand en in een flipbook gezet.
Kijk hier voor de atlas: Atlas bovengrondse leidingen II

Instructieboekje Draadomroep

Bij de nalatenschap van Gido van de Kraats was ook een instructieboekje.
Het is een monteursboekje betreffende de werking en afwerking van de draadomroep. Het boekje was erg aangetast door vocht en ongedierte.
Collega Hans Woltering heeft het boekje gescand en er is een flipbook van gemaakt. klik op de link om het boekje in te zien: Instructieboekje DRO

Het is best een leuk boekje en je kunt er op inzoomen. Van sommige bladzijden is de koptekst niet geheel meer te lezen, die staan nog leesbaar in de inhoudsopgave.

Bakelieten telefoons

Van een schenker uit ‘s Heerenberg, Marco Wemmers,  kregen we een aantal (12) voornamelijk bakelieten telefoons. 10 stuks tafeltoestellen, en 2 wand telefoons.
Onder 5 Heemaf tafeltoestellen die van goede kwaliteit zijn ook één nog zonder de witte aardtoets. Die kwam nog niet in onze verzameling voor.
Daarbij ook nog een Siemenstoestel uit maart 1952 gefabriceerd in Bocholt.
Er is ook nog een bakelieten wandtelefoon bij die we nog niet in de verzameling hebben.  Het kunststof toestel, (geen PTT) kennen we ook nog niet, het was wel gekoppeld aan ons net, afgeleid uit de sticker op de aansluitkast.  Hierbij foto’s van deze donatie, het Siemenstoestel heb ik alvast schoongemaakt. Marco, bedankt voor deze schenking!!!

N.B. heb je ook nog materiaal voor ons, laat het dan weten, in overleg kunnen we materiaal ophalen!
Arwin Schaddelee meldde ons: Het beige toestel is een GPO Compact,
oorspronkelijk Brits toestel.