WELKOME AANWINSTEN!!!

Via een relatie van Karel Krom, voormalig hoofd Transmissie, kregen wij een aantal fraaie aanwinsten: enkele inductor telefoons een kleine handpost (koordenpost) met 5 lijnen en het eerste model kiesschijf-telefoon wat voor serieproductie werd ontworpen door BTMC in 1912. Het toestel BTMC 2652 B werd (in de eerste wereldoorlog) ook geproduceerd door Westerrn Electric als Western Electric 396. Het ontwerp was dus ver voor de eerste automatische centrale in Arnhem, in 1929 in dienst kwam.
De fabrikant van dit toestel is niet bekend, het is zeker wel een Nederlands toestel met een sticker van de Centrale werkplaats van PTT en in het binnenwerk een condensator met opdruk PTT, mogelijk dus gereviseerd. Na schoonmaak is het toestel is werkend opgesteld in onze verzameling.

Op de website van verzamelaar / restaurateur  Arwin Schaddelee staat een uitgebreide uitleg over dit toestel: BTMC 2650 

Hieronder een afbeelding van de koordenpost en het besproken toestel.

Ericsson koordenpost 5 lijnen
BTMC 2652 B voor de schoonmaak
BTMC2652 B na de schoonmaak

 

 

 

5 gedachten aan “WELKOME AANWINSTEN!!!”

 1. Mijne heren,
  Toevallig deze site ontdekt … en als oud beëdigt (zo ging dat in die tijd) PPTer transmissietechniek van het telefoondistrict Utrecht was dat een openbaring. Temeer daar ik daarna ook nog 40 jaar in Arnhem gewoond heb, waarvan 11 jaar in Presikhaaf. Ik ken de omgeving daar zeer goed … alleen jullie museum is mij (nog) onbekend. In dat laatste zou ik graag verandering willen brengen maar in het huidige crisistijdperk zal dat er voorlopig wel niet in zitten denk ik.
  Ik zou wel wat m.i. interessante zaken/voorwerpen willen inbrengen in jullie museum. Als gegarandeerd kan worden dat alles behouden blijft voor het nageslacht, sta ik dat graag af.
  Frans de Greef

  1. Hallo Frans, bedankt voor je reactie.
   Wij zijn “pas” in 2007 begonnen met het op orde brengen van de nalatenschap.
   Een groot deel is inmiddels toonbaar gemaakt en als we mogen ontvangen we bezoekers op afspraak.
   We zijn momenteel voor de 2e keer in Lockdown, hoe lang het deze keer duurt weten we nog niet.
   Ingebrachte materialen worden door ons geconserveerd, schoongemaakt waar nodig opgeknapt, en tentoon gesteld.
   De collectie groeit nog steeds met bijdragen, vaak van (oud) collega’s. We gooien niets weg, een enkele keer bij dubbelen ruilen we uit met collega verzamelingen.
   Weggooien kennen wij niet! Dus als je nog wat wilt bijdragen graag.

   Met vriendelijke groet, namens Telefan,,

   Jan Jansen

 2. Hallo, ik heb nog een tweetal mooie bakelieten toestellen. 1 wand en een tafel toestel. Intresse? Dan kan ik u een foto sturen.
  Met vriendelijke groet m.wemmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *